2010. augusztus 30., hétfő

Stagnál a budapesti ingatlanpiac

GKI és az Ingatlan és Befektetés című ingatlanpiaci szaklap együttműködésével készült, "A magyarországi ingatlanpiac helyzete és kilátásai" című elemzés bemutatóján Akar László elmondta, hogy a fővárosi ingatlanpiaci index júliusi értéke 31,8, ez mindössze két és fél ponttal magasabb az évtized minimumnál, amit 2009 júliusában regisztráltak.

Az egy negyedévvel ezelőtti felméréshez képest az üzlethelyiség-piaci kilátások minimális romlása, illetve a logisztikai ingatlanok piacát érintő változások némi erősödése következett be. A lakás- és irodapiac kilátásai gyakorlatilag változatlanok.

A következő 12 hónapban átlagosan 3,3 százalékkal tovább csökkenhet a használt budapesti lakások négyzetméterenkénti ára, a pesti panelé 5, a belvárosi lakásé 4, a budai lakásé 2-3 százalékkal, az országos átlag pedig 4 százalékkal eshet vissza - hívta fel a figyelmet Akar László. Hozzátette: a használt lakások árcsökkenése előreláthatóan kihat az újak árára is, ezek Budapesten 2, országos szinten pedig 0,8 százalékkal csökkenhetnek átlagosan a fenti időszakban.

A piaci szereplők mindenesetre a 2011 közepéig tartó időszakban csak a raktár- és az ipari ingatlanpiacon számítanak némi élénkülésre. Az ingatlanfejlesztők - az irodapiac kivételével - kevésbé borúlátóak, mint az ingatlan-forgalmazók és -tanácsadók.

Az irodapiacon a fővárosi kihasználtság júliusban Pesten 76-78, míg Budán 75-76 százalékos, szemben a 2010 áprilisi 75, illetve 73-74 százalékkal. Az elmúlt időszakban jelentős új kapacitás került a piacra, ugyanakkor a vállalatok egyre költségérzékenyebbek lettek. Kelet-Magyarországon az áprilisi 63 százalékról júliusra 61 százalékra, Nyugat-Magyarországon 73 százalékról 67 százalékra csökkent a kihasználtság.

A GKI alelnöke szerint a lakáspiac talpra fog állni, irányát nagymértékben befolyásolják a kormányzati intézkedések. A devizahitel megszűnése nem kedvező a piacnak, ahogyan a lakosság eladósodottsága sem, de minden évben lehet számolni 30-40 ezer olyan családdal, amely nincs eladósodva - tette hozzá Akar László.

Borsi László ingatlanszakértő, a Lakásvár Médiacsoport elnöke a legfontosabbnak egy bérlakás befektetési alap létrehozását javasolta a sajtótájékoztatón, ebben az alapban az állam mellett magánbefektetők is résztvehetnének. Ahogyan valamikor a nyugdíjpénztárak, bankok és egészségbiztosítók is tartottak fenn bérlakásokat, ez a lehetőség most is adott lenne, az államnak ezt kezdetben 10 milliárd forint lakbértámogatással kellene segítenie - hangsúlyozta.

Borsi László üdvözölte az Új Széchenyi Tervben lévő lakásügyi részeket, s beszélt arról is, hogy az építési és lakásügyek jelenleg négy minisztériumhoz tartoznak. "A szakma szerint" ugyanakkor nagyon fontos lenne, hogy ez a téma egy kézben legyen, már csak azért is, mert az uniós támogatások jelentős részét erre a területre lehet lehívni - hangsúlyozta.

A GKI 2000 tavasza óta szervez negyedévenkénti felméréseket a vállalatok, az ingatlanfejlesztők és -forgalmazók, valamint a lakkosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából.